Gadgets
Motorhelm krijgt hud

Onder de naam Skully ontwikkelt een Amerikaans startup-bedrijfje de AR-1, een integraalhelm voor motorrijders met twee interessante extra eigenschappen. Ten eerste is daar de camera die naar achteren filmt, en ten tweede beschikt de helm over een head-up display (hud) aan de binnenkant van het vizier. De hud toont onder meer het beeld van de achteruit-camera of route-informatie aan de drager van de helm.

De AR-1 betreft een crowdfunding-project dat enige vertraging heeft opgelopen, al toonde Skully deze week al wel een werkend prototype en een bijbehorende app aan een groep van early adopters die al $ 1.500 hadden betaald voor de eerste exemplaren. Het ontbrak ceo Marcus Weller niet aan zelfvertrouwen tijdens de demonstratie: ‘When we ship this, it will be the most complex consumer device on the planet.’

Skully verwacht de AR-1 vanaf het laatste kwartaal van dit jaar te kunnen uitleveren. (EB)

Ook handig voor Assepoester

Of het valt onder de definitie ‘gadget’ was op de redactie voer voor wat discussie, maar een inventief elektronisch apparaatje is het zeker: de GPS Smartsole. De naam verraadt zijn functie al, die met name is toegesneden op verwarde ouderen met een risico op weglopen. Middels een app kan een verzorgende zien waar de Smartsole zich bevindt, om zo de drager van de schoen terug te kunnen vinden.

‘AlzheimerpatiĆ«nten trekken alles wat nieuw is aan hun lichaam uit. Dus ook hangers, polsbandjes of andere volgsystemen. De inlegzool zit onzichtbaar in hun schoen en daar merken ze niets van’, aldus de Nederlandse importeur van het maar liefst € 299 kostende apparaatje. (EB)