tips
Interessante zelffelicitatie

Deze week zijn er nog negen nieuwe projecten gestart binnen het programma biobased performance materials (BPM) van de Topsector Chemie (zie nieuws), maar ook over de oude, onlangs afgeronde projecten is er nieuws. Daarvan verscheen op 19 mei namelijk het BPM Magazine, gratis online verkrijgbaar in zowel het Engels als het Nederlands.

Het magazine moet laten zien hoe het BPM-programma de biobased economy in Nederland op weg helpt. ‘Gebruik van reststromen, biobrandstoffen en ook de ontwikkeling en toepassing van biobased materialen neemt de laatste jaren toe. Op cruciale punten moeten echter nog belangrijke slagen gemaakt worden’, zo staat te lezen in het openingsartikel. BPM moet daarbij helpen, vooral in het stimuleren van de hele keten, van bouwstenen tot eindproduct.

In het magazine is te zien welke verscheidenheid aan producten met biologische bouwstenen is te maken. Onder andere de productie van biobased poedercoatings, harsen, verven, voedseladditieven, antibacteriƫle middelen en plastics kwam in de eerste BPM-projecten aan bod.

Hoewel duidelijk een vorm van zelffelicitatie, is het blad ook voor relatieve buitenstaanders de moeite waard om te lezen. (TVDS)

De donkere krochten van het wereldwijde web

Zoeken met Google geeft ons een glimp van de immense hoeveelheid informatie die Google indexeert, ofschoon dat slechts een fractie is van de daadwerkelijke hoeveelheid online aanwezige informatie over het betreffende onderwerp.

Ruimtevaartorganisatie NASA voegt zich nu bij onderzoek van het Amerikaanse defensieonderzoeksinstituut DARPA om dergelijke informatie wel op te kunnen sporen. Dat kan bijvoorbeeld door programma’s ook de beelden in filmpjes te laten bestuderen. Voor NASA is het hierbij niet zozeer handig om op internet naar informatie te zoeken, maar dezelfde technologie is uitermate geschikt om alle data van satellieten en telescopen door te spitten, op zoek naar informatie over bijvoorbeeld een specifieke komeet. (MB)